Hart voor Alkmaar

Dat de kaasstad toeristen en dagjesmensen veel te bieden heeft, is wel bekend. Maar ook aan haar inwoners doet ze niets tekort. In deze historische stad vind je knusse straatjes, prachtige gebouwen, grachten en talloze leuke winkels, restaurants en bars. Alkmaar heeft het allemaal!

image alt

Proef de historie

Het oude centrum van Alkmaar is populair, niet in de laatste plaats om de oude gebouwen, grachten en pittoreske hofjes. Maar ook als het om shoppen gaat is de stad rijk bedeeld. Van kleine boetiekjes tot grote ketens, in de compacte binnenstad vind je winkels voor iedere smaak en ieder budget. Tussen het winkelen door kun je heerlijk neerstrijken op een terras, bijvoorbeeld op het Waagplein midden in de stad.

image alt

Kaasmarkt Alkmaar

Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor een bezoekje aan de kaasmarkt. Elk jaar op 31 maart vindt de opening van de kaasmarkt plaats. Vanaf dat moment tot en met september is het Waagplein iedere vrijdagochtend het toneel voor dit oer-Hollandse schouwspel vol kaas en kaasdragers in historisch gildekostuum. Rondom de markt zijn demonstraties te bewonderen van oude ambachten en is er een markt met onder meer Hollandse artikelen, poffertjes en haring. De kaasmarkt wordt al sinds 1593 gehouden op het Waagplein.

image alt

Evenementen

Naast de wekelijkse kaasmarkt is er in Alkmaar natuurlijk nog veel meer te doen. Jaarlijks in maart keert het Jazzfestival terug op het Canadaplein en in april gaat het TAQA Theater De Vest naar buiten met het festival ‘Kijken, Kijken, Kopen’, dé culturele koopzondag in de Alkmaarse binnenstad waarop winkeliers en theatermakers samen meer dan 30 optredens verzorgen. In mei wordt voor de 14e keer Jazz & Blues in de Hout georganiseerd. Dit en meer beleef je in Alkmaar!

  Het woningaanbod
  De planning