Extra leenruimte bij een energiezuinige nieuwbouwwoning

30 november '23

Wist je dat vanaf 2024 het energielabel van de woning meeweegt in je hypotheekruimte? Je krijgt namelijk extra leenruimte als je een energiezuinige nieuwbouwappartement in Ringers koopt. Naast het feit dat het goed is voor het milieu én jouw wooncomfort, is een nieuwbouwwoning dus ook fijn voor je portemonnee. Of je nu je maandlasten laag wilt houden of extra leencapaciteit goed kunt gebruiken; een duurzame woning is altijd een goede keuze.

Lagere maandlasten

Als je een nieuwe energiezuinige appartement in Ringers koopt, dan betaal je in veel gevallen minder aan energiekosten dan in je huidige woning. Dat komt omdat de nieuwe woning minder energie verbruikt voor verwarming. Je houdt dus maandelijks meer geld over om te kunnen besteden aan je hypotheek dan bij een bestaande woning met een lager energielabel. Om die reden kun je dus ook meer lenen bij de bank. De financieringsmogelijkheden zijn per 1 januari 2024 nog gunstiger.

Let op: het kan zijn dat geldverstrekkers aanvullende eisen hebben ten aanzien van de extra leencapaciteit. Vergeet niet om hiernaar te informeren.

Een fijn (hypotheek)voordeel!

Voor een energiezuinige nieuwbouwwoning kun je een hogere hypotheek krijgen dan voor een niet duurzame woning. 

Ook zijn er vanuit de overheid regels vastgesteld waardoor je extra leenruimte krijgt bij een hypotheek wanneer je kiest voor een energiezuinige woning. Hierbij wordt gekeken naar het energielabel van de woning. Zo mag je vanaf 1 januari € 20.000 extra lenen voor de aankoop van een energiezuinige nieuwbouwappartement in Ringers woning met energielabel A++.

In het overzicht hieronder staat per energielabel aangegeven welk bedrag je extra kunt lenen bij de hypotheekaanvraag. Vraag jouw hypotheekverstrekker naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame nieuwbouwwoning.

Tabel leenruimte energielabel
Ben jij een starter? Meer over starterslening
Financiering Meer weten over financieren?