Grens Nationale Hypotheek Garantie-hypotheek in 2024 weer omhoog

14 december '23

In 2024 krijgen een meer woningkopers toegang tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De kostengrens voor een NHG-hypotheek stijgt namelijk met € 30.000, waardoor huizenkopers meer financiële zekerheid krijgen. Kopers van woningen tot een bedrag van € 435.000 kunnen hier dus in 2024 gebruik van maken. Goed nieuws voor iedereen die interesse heeft in een appartement in Ringers tot die prijs.

image alt

NHG toegankelijker

In 2023 ligt de grens nog bij woningen tot € 405.000. Met deze forse stijging wordt de Nationale Hypotheek Garantie-hypotheek toegankelijker voor meer huizenkopers. De NHG zorgt er niet alleen voor dat kopers een lagere rente kunnen krijgen. Ook biedt de NHG een vangnet als de huizenprijzen weer gaan dalen en je te maken krijgt met gedwongen verkoop of restschulden. Dat vangnet wordt dus binnenkort door de hogere kostengrens voor een grotere groep beschikbaar.

Appaartementen

Koopgrens jaarlijks bepaald

De NHG-kostengrens wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Net als de borgtochtprovisie, het eenmalige bedrag dat je voor een hypotheek met NHG betaalt, die in 2024 overigens gelijk blijft aan dit jaar (0,6% van de lening). De kostengrens gaat dus omhoog naar € 435.000, maar met Energie Besparende Voorzieningen wordt de kostengrens in 2024 zelfs € 461.100.

image alt

Meer toegang en zekerheid

Veel consumenten met een woonwens lopen tegen drempels aan bij een hypotheekaanvraag, omdat ze afwijken van de standaard. Denk aan starters, flexwerkers, ondernemers en senioren tegen pensioenleeftijd. Soms hebben zij een steuntje in de rug nodig. NHG zorgt ervoor dat deze groepen ook een hypotheek kunnen krijgen, door maatwerk in woonfinanciering te stimuleren. Dat betekent dat ze nieuwe mogelijkheden creëren die erop gericht zijn om het inkomen en de betaalbaarheid van deze groepen beter te toetsen. Door de verantwoorde ruimte in de markt te benutten, kunnen meer consumenten in aanmerking komen voor een passende hypotheek.

NHG stelt daarnaast eisen aan de voorwaarden van de hypotheek en aan de woning. De consument heeft hiermee zekerheid op een verantwoorde en veilige hypotheek. 

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Door deze garantie is de geldverstrekker zeker dat de lening wordt terugbetaald. Moet de woning onverhoopt worden verkocht en is de opbrengst lager dan de hypotheekschuld, dan betaalt het NHG de restschuld aan de geldgever. Door deze zekerheid krijg je korting op de hypotheekrente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,6% per jaar, waardoor je honderden euro's per jaar kunt besparen.

NHG biedt consumenten een vangnet in slechte tijden en deze zekerheid waarderen hypotheekverstrekkers vaak met een lagere hypotheekrente voor de klant. Meer weten? Lees verder op de website van NHG

Iets vragen? Veel gestelde vragen
Ben jij starter? Starterslening mogelijk in Ringers