Interview architect: ‘De verbinding maakt Ringers heel bijzonder’

2 juni '23

Direct aan het Noordhollandsch Kanaal ontstaat de nieuwe hotspot Ringers. Een levendige plek met een rijke historie. Naast 213 koopappartementen, is er in Ringers ook ruimte voor 60 huurappartementen. Daarmee wordt ingespeeld op de vraag naar betaalbare woningen ín de stad. Het gebouw ‘De Pastille’ ligt vlak achter de Ringersfabriek, in het midden van het gebied, en is ontworpen door KDRA Architecten. Peer de Ruiter, mede-eigenaar en architect van KDRA, vertelt: “De eenvoud maakt dit gebouw juist bijzonder.”

image alt

Buren van de Ringersfabriek

Het ontwerp van De Pastille sluit aan op de achterkant van de bestaande Ringersfabriek. “De oude Ringersfabriek is helemaal verbouwd en gerestaureerd. De fabriek heeft een formele uitstraling aan de voorkant en industriële uitstraling aan de achterkant. Vanaf het allereerste moment waren wij verliefd op de achterkant. Deze wordt gevormd door een grid van beton waartussen metselwerk en kozijnen zijn verwerkt. Door de achterkant als uitgangspunt te nemen voor het ontwerp, vindt er aan de ene kant aansluiting plaats met de historie van de fabriek en aan de andere zijde een contrast met de metselwerkarchitectuur van de andere gebouwen in het project. Door de stenen op elkaar af te stemmen, wordt er een samenhang gecreëerd tussen de verschillende gebouwen”, licht De Ruiter toe. “De eenvoud maakt het gebouw juist heel bijzonder. Een belangrijk onderdeel hierbij is de detaillering. Als dit niet zorgvuldig gebeurt, komt het ontwerp niet goed tot zijn recht. De detaillering bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling van het gebouw, niet alleen net na oplevering, maar ook voor de jaren erna. Er zit een goed zichtbare hoofdentree in, uitgestrekt over anderhalve verdieping. Dat vind ik een mooi element. De entree sluit goed aan op het openbaar gebied en op de horecafunctie(s) die aan het naastgelegen plein zit. Onder het gebouw zitten de fietsenstalling en bergingen. De eerste woonvloer zit op anderhalve meter boven het maaiveld. Dat is fijn, ook vanuit privacy oogpunt, want dat betekent dat je niet direct aan de straat woont.”

image alt

Verschillende huurwoningen

De verschillen van de appartementen in De Pastille zitten vooral in de woonoppervlakte. De Ruiter: “Alle woningen hebben een balkon. Er zit een mix in van kleine woningen tussen de 45 en 48 vierkante meter, middelgrote woningen tussen de 51 en 62 vierkante meter en tot slot grotere woningen, die met name aan de buitenkant zitten. Deze zijn tussen de 62 en 68 vierkante meter. Het gebouw heeft acht woonlagen. Hoe hoger je woont, des te beter het zicht op de fabriek, het kanaal en de binnenstad. De woningen zijn op een efficiënte manier rondom een centraal trappenhuis gerealiseerd. Het gebouw lijkt op het oog misschien eenvoudig, maar het was een uitdagende en complexe puzzel om de verschillende woningen in het gebouw in te passen.”

image alt

Verbinding met de binnenstad

De Ruiter ziet de toekomst positief in voor Ringers. “Ik verwacht dat het een heel bijzondere stadswijk wordt. Vooral omdat er niet alleen aandacht is besteed aan de gebouwen, maar ook aan de openbare ruimte en hoe deze in elkaar overgaan. De verbinding met het kanaal en de binnenstad maakt het heel bijzonder. Daarnaast is het eigenlijk het eerste hoogbouwproject in Alkmaar aan het kanaal. Het is mooi om te zien hoe dit ontstaat! Het project is in mijn ogen geslaagd als Ringers echt een onderdeel van de stad wordt en als het tegelijkertijd ook een aanjager wordt van de rest van het gebied, dan is het heel erg geslaagd. Met name Overstad, daar wordt al jaren aan gesleuteld. Nu we dit realiseren, gebeurt er echt wat!”

Huren in Ringers

In Ringers komen in totaal 60 huurappartementen beschikbaar met een woonoppervlakte van 45 tot 68 vierkante meter. Ben jij op zoek naar een huurwoning? Nog heel even geduld. Op dit moment lopen de gesprekken met de potentiële verhuurpartij. Zodra hier meer over bekend is, delen wij dat via deze website. Let op: aanmelding voor de huurappartementen verloopt dan via een andere website. Op deze website kun je je enkel aanmelden voor koopappartementen.

Op zoek naar een koopappartement? Lees het interview met de archicten
Zie jij jezelf hier al wonen? Naar de woningen