Landschapsarchitect Sander van den Bosch: ‘Ringers is onderdeel van een groter geheel’

28 april '23

Met de Ringersfabriek als kloppend hart vormt de nieuwe stadswijk Ringers in Alkmaar een nieuw en levendig stukje centrum waar wordt gewoond, gewerkt, gewinkeld en geleefd. Een locatie met een rijke geschiedenis, indrukwekkende uitzichten en direct gelegen aan de zonnige kant het Noordhollandsch Kanaal. Sander van den Bosch van DELVA heeft met zijn team het ontwerp gemaakt voor zowel het plein als de binnenwereld. ”Ik denk dat het vooral een uitbreiding van de binnenstad moet zijn aan de andere kant van het kanaal en onderdeel is van een groter geheel.”

Fijn woon- en verblijfsklimaat

“Het ontwerp zet in op een doorontwikkeling van de groenvisie voor de kanaalzone. Het ontwerp van zowel het plein als van het vervolg is hier een toevoeging op en voegt een fijn woon- en verblijfsklimaat toe ”, vertelt de landschapsarchitect. “De binnenwereld van de vervolgfase moet voor de bewoners straks vooral een fijne plek zijn. De binnenwereld is veel meer op wonen gericht en heeft een intiemer karakter. Dat maakt het juist spannend. Aan de ene kant heb je de gezelligheid van de voorziene Foodhallen, Ringers Winkelcentrum, de kade en het Ringersplein. Dat brengt natuurlijk veel levendigheid met zich mee. En aan de andere kant heb je de binnenwereld die wat meer privé is, wat intiemer. Dat voel je straks ook als je erdoorheen loopt.”

image alt

Stimuleren activiteiten

“We hebben geprobeerd om het plein zo groen mogelijk te maken daar waar het kon, maar het stimuleren van activiteiten in de openbare ruimte is ook altijd een belangrijk onderdeel geweest. Zoals het mogelijk maken van een kermis, een markt of het plaatsen van foodtrucks”, aldus Van den Bosch. “Er is bijvoorbeeld ook een sportplek in de openbare ruimte, zodat bewoners daar kunnen sporten. Er staat een tafeltennistafel, er is een klein sportveldje en een waterfontein midden op het Ringersplein waar kinderen kunnen spelen. Dat maakt het gevarieerd en leuk! Je hebt ook stukken gazon waar kinderen kunnen spelen of waar je even kunt picknicken."

Kloppend hart van het terrein

“De Ringersfabriek is het kloppend hart van het terrein en daar vind je straks veel reuring en activiteiten. Alles eromheen is bedacht op de oriëntatie van de fabriek. De voorziene Foodhallen en alle horeca gaat natuurlijk enorm veel levendigheid brengen. En de toevoeging van het wonen maakt het een interessant nieuw stuk stad. Ik denk zeker dat het een nieuwe toevoeging is binnen de stad Alkmaar”, benadrukt Van den Bosch. “In het ontwerp van de openbare ruimte hebben we een rand ontworpen rondom de fabriek waardoor ‘ie net iets verheven wordt van de omgeving. Dat maakt ‘m net iets belangrijker dan bijvoorbeeld het plein wat ook een grote ruimte is. Ik vind dat zelf een heel mooi detail, dat ‘ie iets hoger ligt dan de rest. In die rand rondom zit een leuke knipoog naar het verleden. Een verwijzing in het natuursteen, waarbij door middel van tekst en afbeeldingen verwezen wordt naar de smaken van de chocolade die in de Ringersfabriek gemaakt werden vroeger. Zo is de link naar het verleden altijd zichtbaar."

image alt

Connectie met Noordhollandsch Kanaal

“Het bestaande recent aangelegde waterfront aan het kanaal is voor ons de basis geweest voor de vormgeving van het ontwerp met de strakke lijnen. Het is natuurlijk super om op het zuiden, aan het water, een Waterfront te hebben. Zo’n mogelijkheid hebben niet veel andere projecten”, legt Van den Bosch uit. “Je kunt dus ook lekker langs de kade en direct aan het water in de zon zitten. Momenteel zit er een stadstrandje op de locatie die wordt geüpgraded, dus dat is ook wel een hele toffe toevoeging.”

(Sociaal) veilig gebied

“Het is een autoluw gebied dus het was in het ontwerp ook belangrijk dat fietsparkeerplekken goed vindbaar zijn. En dat de parkeergarage voor de auto's direct zichtbaar is, zodat er geen zoekend verkeer door dat gebied gaat rijden op zoek naar de parkeergarage. Dan heb je alsnog auto’s in het gebied. Daar hebben we extra aandacht aan besteed”, vertelt de landschapsarchitect. “Nog een belangrijk punt is dat het sociaal veilig is, dus er zitten nergens doodlopende stukjes. Het is allemaal goed verlicht, zodat je je niet onveilig zal voelen. Er is altijd beweging en sociale controle. Zo is het voor de bewoners als voor bezoekers van het winkelcentrum een aangename plek. Of je Ringers nou kort of lang bezoekt.”

Tekst gaat door onder de kaart.

Bestand tegen klimaatverandering

“We willen in dit ontwerp zoveel mogelijk verharding wegnemen en zoveel mogelijk groen maken. Niet fragiel, maar robuust zodat het wel tegen een stootje kan en het ook goed beheerd kan worden door de gemeente. Daar is wel degelijk goed rekening mee gehouden. Al het regenwater dat er valt wordt in eerste instantie door de groene daken en het overige groen opgevangen, zodat het ter plekke infiltreert in de bodem en niet het riool belast. Zaken als hittestress wordt vermeden door zoveel mogelijk groen te maken en schaduwplekken te creëren door bijvoorbeeld zoveel mogelijk grote bomen. Zo heb je een divers beeld qua groen en een grote bijdrage aan de biodiversiteit van het gebied. Dat is denk ik ook écht de kwaliteit van deze opzet”, sluit Van den Bosch af.

Meer lezen? Naar nieuws
Zie jij jezelf hier al wonen? Naar de woningen