Interview stedenbouwkundige: “Levendig wonen met uitzicht op binnenstad en kanaal”

31 maart '23

Op loopafstand van de historische binnenstad van Alkmaar wordt de nieuwe stadswijk Ringers ontwikkeld. Rondom de getransformeerde Ringersfabriek is er plaats voor 273 nieuwbouwappartementen, ontwikkeld door BPD. Donald Lambert, stedenbouwkundige en oprichter van Urbis – bureau voor stadsontwerp, vertelt over de opzet van het nieuwe Ringersterrein: “Veel woningen hebben rechtstreeks zicht op het historische centrum van Alkmaar en het Noordhollandsch kanaal”.

Wonen op loopafstand van het oude centrum

Direct gelegen aan het Noordhollandsch kanaal, prijkt de oude Ringersfabriek. De herstructurering van de voormalige chocoladefabriek dient als aanleiding voor de transformatie van het Ringerskwartier. “De fabriek ligt recht tegenover de oude binnenstad van Alkmaar. Vroeger moesten werknemers het kanaal oversteken met bootjes om bij de fabriek te komen en werd de chocolade vervoerd via het water. Nu is het een gebied geworden, dicht bij het centrum, dat zich perfect leent voor een comfortabele woonbestemming, dankzij onder meer alle voorzieningen in de buurt”, vertelt Lambert.

Vandaag de dag is het gebied goed bereikbaar vanwege twee bruggen: één voor autoverkeer en één voor voetgangers en fietsers. Lambert: “De voetgangersbrug leidt rechtstreeks naar het Waagplein in de binnenstad. Binnen vijf minuten sta je midden in het centrum van Alkmaar. Een prachtige stad om te zien, kleinschalig én divers.”

image alt

Uitzicht op de binnenstad en het kanaal

De locatie van Ringers vormde de belangrijkste inspiratie in de stedenbouwkundige opzet. “De verschillende woontorens zijn zo gepositioneerd, dat ze allemaal uitkijken op de stad. De gebouwen staan niet vóór, maar naast of schuin achter elkaar. De hoogtes lopen op. Daardoor hebben veel woningen rechtstreeks zicht op het historische centrum en het kanaal. Als je op een lagere verdieping woont, ligt de woning aan de groene zone die langs het water loopt. De kade wordt deels verlaagd en de kanaaloevers vergroend, zodat bewoners straks ook aan het kanaal kunnen zitten op een mooie zomerdag. Ik verwacht dat het kanaal in de toekomst dan ook steeds recreatiever wordt.”

image alt

Groene gevels en daken

Het plan bracht ook een uitdaging met zich mee. De geluidsoverlast aan de Noorderstraat moest worden teruggebracht, zodat er aan de rand van het gebied een prettig woonmilieu ontstond. “Naast woningen maken we ook een aantal commerciële ruimtes op de begane grond aan de Noorderstraat. Op de winkels komt een parkeergarage mét groene gevel. De groene gevel zorgt voor geluidsdemping en is tegelijkertijd een leefbare gevel die bijdraagt aan de biodiversiteit in het gebied. Win-win dus!”, vertelt Lambert. “Ringers is straks een autovrij gebied. De auto berg je namelijk op in de parkeergarage en vervolgens kun je alles in de buurt te voet of met de fiets doen. Het Ringers winkelcentrum ligt naast het plan en via de brug ben je zo in de binnenstad. Dat is zo fijn aan deze locatie.”

Een groen dwaalmilieu

Naast een groene parkeergarage, krijgen alle woontorens groene daken. Maar dat is niet de enige beplanting die je in Ringers tegenkomt. Lambert: “Tussen de gebouwen komt er een dwaalmilieu. Dit is een gemeenschappelijke binnentuin met veel groen, waar ook de Ringersfabriek op is aangesloten met horeca. Het Ringersplein dient als ontmoetingsplek. Deze houden we vrij van bomen, zodat er in de zomer ook kleine festivals georganiseerd kunnen worden. Het gebied kent straks genoeg levendigheid, je woont er modern, maar met uitzicht op de historie. Een perfecte combinatie”.

Meer lezen? Interview architecten
Wanneer start de verkoop? Naar planning