Als starter een huis kopen (met je ouders)?

Als starter lijkt het in de huidige woningmarkt soms onmogelijk om een huis te kopen. Financiering is lastig en zonder hulp vrijwel onmogelijk. Maar er zijn echt mogelijkheden!

Zo kunnen (groot)ouders je misschien helpen bij het kopen van je eerste woning. Tot 1 januari 2024 is de eenmalige vrijstelling voor een schenking bij de aankoop van een woning nog van toepassing. Maar ook kunnen je ouders garant staan of de overwaarde van hun huis benutten.

En ook de gemeente Alkmaar kent een ruimhartige Starterslening van maximaal € 56.200!

Alle mogelijkheden hebben wij hieronder voor jou op een rij gezet:

image alt

1. Eenmalig schenken door (groot)ouders

Willen je (groot) ouders financieel bijdragen aan je nieuwe woning? Dan kunnen zij tot eind 2023 eenmalig onbelast schenken aan kinderen tussen 18 en 40 jaar. De schenkingsvrijstelling voor de woning bedraagt maximaal € 28.947,-

Aan deze schenking zit een aantal voorwaarden verbonden. Zo is het belangrijk dat er schriftelijk wordt aangetoond dat de schenking voor het kopen van een woning is. Méér informatie over belastingvrij schenken vind je op de website van de Belastingdienst.

Let op de eenmalige schenkingsvrijstelling wordt per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. Mocht je dit als (groot) ouders willen, is dit nu het moment om in te stappen.

Ontdek jouw mogelijkheden!

2. Geld lenen van familie

In plaats van een schenking kan je ook een lening afsluiten bij je ouders. Vanzelfsprekend moeten jullie hier dan goede afspraken over maken en een rente bedrag met elkaar afspreken. Deze rente komt ook in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie over de voorwaarden van een lening aan familie voor een eigen woning.

image alt

3. Overwaarde gebruiken woning ouders

Het is mogelijk dat je ouders de overwaarde op hun eigen woning gebruiken voor jouw hypotheek. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Mocht je hier interesse in hebben, dan is het verstandig een gesprek met een adviseur aan te vragen. Op de website van de Rabobank vind je méér informatie. Ook kun je hier een gratis afspraak maken.

4. Je ouders tekenen mee voor de hypotheek (staan garant)

Als je zelf nog niet voldoende inkomen hebt voor een hypotheek, kunnen je ouders ook meetekenen. Zij staan dan garant en zijn ook hoofdelijk aansprakelijk als jij de aflossing en rente niet geheel zou kunnen betalen. Een voorwaarde is wel dat je inkomen binnen redelijke termijn voldoende is om zelfstandig de maandlasten te kunnen dragen. Vraag je hypotheekadviseur welke bank deze mogelijkheid aanbiedt.

image alt

5. Starterslening gemeente Alkmaar

De starterslening brengt het appartement dat je in gedachten hebt, misschien toch een stap dichter bij de werkelijkheid. Je kunt namelijk om de financiering van het appartement rond te krijgen tot wel 20% van de aankoopkosten lenen. Het enige wat je hoeft te doen, is een aanvraag in te dienen bij de gemeente Alkmaar. Hiermee zet je alvast de eerste stap op weg naar het verwezenlijken van jouw droomwoning en maak je wellicht ook een vliegende start op de woningmarkt.

Méér informatie